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Deadline Approaching for Amending Certain Plans and Agreements to Preserve 

Exception under Internal Revenue Code Section 162(m) 
 
 

Revenue Ruling 2008-13 (the “Ruling”), issued by the Internal Revenue Service (“IRS”) on February 21, 
2008, represented a significant change in the position of the IRS with respect to the “performance-based” 
compensation exception to the $1 million cap on deductible compensation under Section 162(m) of the Internal 
Revenue Code of 1986, as amended (the “Code”).1  In the Ruling, the IRS stated that compensation would not be 
considered “performance-based” for purposes of Section 162(m) of the Code if the plan or agreement under which 
the compensation is paid provides that the compensation will be paid without regard to whether the performance 
goal is attained in either of the following situations: (i) the employee’s employment is involuntarily terminated by 
the employer without cause or the employee terminates his or her employment for good reason, or (ii) the 
employee retires.  The position set forth in the Ruling differed from the position taken by the IRS in two earlier 
private letter rulings, and therefore the IRS granted broad transition relief as follows: 

  The position set forth in the Ruling will not be applied to disallow a deduction for any 
compensation that otherwise would satisfy the “performance-based” compensation exception under 
Section 162(m)(4)(C) of the Code and the related regulations and that is paid under a plan, agreement or 
contract with payment terms similar to those described in the Ruling if either 

(i)  the performance period for the compensation begins on or before January 1, 2009 or  

(ii) the compensation is paid pursuant to the terms of an employment contract as in effect 
(without regard to future renewals or extensions, including renewals or extensions that occur 
automatically absent action of the one of the parties) on February 21, 2008.   

This transition relief will expire at year end for many plans that base their performance periods on the 
calendar year.  Thus, unless the employment contract transition relief applies, awards for the performance period 
commencing on January 1, 2010 will need to comply with the position set forth in the Ruling and so may require 
amendments to plans or agreements or other action. 

For a summary of the Ruling see our Firm Memorandum referenced in the footnote below. 

* * * 

If you have any questions about the issues addressed in this memorandum or if you would like a copy of 
any of the materials mentioned, please do not hesitate to contact Michael Macris at (212) 701-3409 or 
mmacris@cahill.com; or Glenn Waldrip at (212) 701-3110 or gwaldrip@cahill.com.  

* * * 

IRS Circular 230 disclosure: To ensure compliance with requirements imposed by the IRS, we inform 
you that any U.S. federal tax advice contained in this document is not intended or written to be used, and cannot 
be used, for the purpose of (i) avoiding penalties under the Internal Revenue Code or (ii) promoting, marketing or 
recommending to another party any transaction or matter that is contained in this document. 

                                                 
1 See Firm Memorandum dated February 26, 2008, IRS Revenue Ruling under Internal Revenue Code Section 

162(m)Upholds Private Letter Ruling but Grants Transition Relief available at  
http://www.cahill.com/news/memoranda/0000072/_res/id=sa_File1/022608-
%20IRS%20Revenue%20Ruling%20Confirms%20Interpretation%20Adversely%20Affecting%20Incentive%20Award
s%20But%20Grants%20Broad%20Transition%20Relief.pdf  
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